Susanna Sanchez
Dietista Nutricionsita nº col 667
susannanutricionista@gmail.com
En el Regió7 del dia 30 de novembre van publicar l’article que a continuació trobareu.
Sóc partidària d’una nutrició personalitza, no hi ha dos persones iguals i menys dos malalties inflamatòries iguals.
Però en línees generals aquí teniu una petita guia en la vostra alimentació que espero que us sigui d’utilitat tan si patiu inflamació crònica per histaminosis,artritis, artrosis, fibromiàlgia,lupus o qualsevol altre causa.
DIETA ANTIINFLAMATÒRIA
O COM ALLEUGERIR EL DOLOR CRÒNIC AMB L’ALIMENTACIÓ
El dolor és una sensació provocada pel sistema nerviós. Un dolor agut indica que pots estar lesionat o tenir un problema que necessita atenció immediata. El dolor crònic
es diferent. Les senyals de dolor duren setmanes, mesos o fins i tot anys.
Les persones que l’hem patit sabem el difícil que és i la incomprensió que pot generar en ocasions.
Hi ha moltes causes per les que podem patir dolor, des de una lesió fins a diferents tipus de infeccions, passant per malalties autoimmunes o fins i tot un excés de histamina

Punts dolorosos en la Fibromialgia

LUPUS , molt més que una afecció cutanea
El cos es savi i si tenim una inflamació, lluita contra ella fabricant substancies antiinflamatòries.
Podem ajudar-lo amb una dieta antiinflamatòria per que tingui les eines necessàries per fabricar aquestes substàncies, realitzant una alimentació saludable, preferentment de cultiu ecològic i sense aliments processats ni refinats.
La pauta dietètica a seguir s’haurà de personalitzar en cada cas, però en general hi ha aliments que poden empitjorar o millorar aquest dolor.
Ens beneficien :
Aliments rics en àcids grassos omega 3 com: els peixos blaus,llavors de ,llavors de chia, fruits secs, nous, llavors de lli, pipes de carbassa, l’alvocat , sèsam i algues.
Aconseguir un equilibri entre àcids grassos omega 6 i àcids grassos omega 3 és fonamental. La major part de la gent pren en excés omega 6 i grasses hidrogenades a través dels aliments processats, cosa que fa que el cos produeix prostaglandines provocant processos inflamatoris.
Existeixen estudis on es demostra que els àcids grassos omega 3, especialment l’àcid eicosapentanoic (EPA) i l’àcid docosahexaenoic (DHA), poden reduir el dolor i millorar símptomes d’afeccions com l’artritis, en malalties inflamatòries de l’intestí i en dones amb dismenorrea (menstruació dolorosa).
Aliments rics en vitamina A que els trobarem en els vegetals en forma de carotens (provitamina A ) en fruites i verdures de color ataronjat , vermell o verd com : les pastanagues, el moniato, el bròquil, els espinacs, les bledes, l’alga nori, el mango, la papaia, el caqui , el meló tipus “ canteloupe “.
Les Verdures verdes també son riques en magnesi que és un relaxant muscular natural.
Aliments rics en vitamina D com : El rovell d’ou, peix blau , formatge de cabra , els fruits secs preferible sense torrar com ametlles, nous…. sense oblidar que la podem sintetitzar mitjançant els rajos solars (raigs UVB).
Es mesura en sang la 25-dihidroxivitamina D o calcidiol es considera suficient amb valors de 30-100 ng/ml, encara que seria convenient estar entre 50-100ng/ml ). Si cal s’haurà de suplementar sempre amb el seguiment del teu metge o Dietista-Nutricionista.
Tindrem en compte tot el que interfereix en la seva absorció com malalties ( crohn, cel•liaquia i insuficiència renal) i medicaments (prednisona, antifúngics).
Hi ha herbes i especies que ens ajuden en els processos antiinflamatoris com: el romaníla farigola, alfàbrega , la caiena ( el seu principi actiu, la capsaïcina, és un inhibidor força potent d’un neuropèptid associat a processos inflamatoris) que els podem consumir en forma infusió com espècie en els menjars.
Vull destacar :
El gingebre s’ha utilitzat per (mals de cap), mareig per moviment o per refredat comú des de fa més de 2000 anys. “Gingebre ofereix tant beneficis antioxidants i antiinflamatòries”, diu Christine Gerbstadt, MD, RD, Es pot utilitzar fresca o seca en infusions,amanides, purés de verdures, sopes etc..
La Cúrcuma : Coneguda per ser el component principal del curri, el seu principi actiu es la curcumina que té propietats antiinflamatòries, per la qual cosa és útil per reduir el dolor amb 5 gram al dia ( aprox. una cullerada de cafè) en els menjars seria suficient. Però per millor absorció s’ha de barrejar amb una mica de pebre negre i oli d’oliva o de lli. En un estudi, la cúrcuma va funcionar tan be com l’ibuprofè per reduir el dolor de l ‘osteoporosis. La podem afegir en els nostres plats de sopes, arrossos, amanides, infusions, etc.
L’ Harpagofit o garra del diable (Harpagophytum procumbens DC ) s’ha utilitzat tradicionalment com antiinflamatori . Conté diferents substancies que ajuden al procés antiinflamatori com els iridoides que exerceixen una activitat inhibidora de la síntesis de prostaglandines disminuint així el procés inflamatori. Un estudi descriu que el seu ús permet reduir el consum de AINEs.
Evitarem tot allò que pot afavorir processos inflamatoris com :
• Disruptors endocrins o falses hormones ja que interfereixen en el sistema endocrí com pesticides, metalls pesants, benzopirè, bisfenol A…
• Greixos saturats i greixos hidrogenats: promouen la inflamació. Els trobarem en aliments processats,bosses de patates fregides, embotits ,entre d’altres. Hem de llegir les etiquetes dels aliments que consumim.
• Hidrats de carboni refinats i d’alt índex glucèmic com l’arròs blanc, el sucre, la pasta blanca, les begudes ensucrades ….
En general t’aconsellaria que segueixis una dieta variada sense aliments ensucrats i processats on predominin les verdures i fruites ecològiques de temporada augmentant el consum d ‘aliments rics en omega 3, vitamina D i vitamina A , condimentant amb herbes i especies antiinflamatòries i si cal, suplementa la teva alimentació sempre amb el suport del Metge o
Dietista Nutricionista que personalitzi la teva pauta dietètica.
Si tens Dolor Crònic,ajuda’t amb la teva alimentació.
Dietista Nutricionsita nº col 667
susannanutricionista@gmail.com
s